Näin saat lapsesi viihtymään kameran edessä

25.07.2023

Lasten valokuvaus on monelle perheelle tärkeää, sillä lapset kasvavat nopeasti. Mutta miten lapsen saa viihtymään kameran edessä? Tärkeintä lapsen kuvauskokemuksessa on tietysti se, että lapselle jää hyvä, mukava tunne ja iloinen muisto. Kukaan ei halua, että lapselle jää traumaattisia tai epämukavia tuntemuksia kuvauksesta. Tässä postauksessa kerron vinkkejä, miten lapsi saa mahdollisimman viihtyisän ja halutun kokemuksen valokuvauksesta.

  • Toisinaan lapsilla on paljon energiaa, eikä hepuleilta voida estyä. Energisistä lapsista tulee helposti yhteistyöhaluttomia, jos heidän halutaan tekevän jotain, mistä he eivät pidä. Siksi kuvauksessa onkin tärkeää antaa lapsen olla oma itsensä – kaikkine tunteineen! Jos lapsi saa olla villi ja huoleton, saadaan kuvattua aitoja, rehellisiä hetkiä, aidoilla ilmeillä ja hymyillä.

  • Mikäli lapsi jännittää kovasti ja tämän vuoksi jähmettyy aloilleen, voidaan lasta rentouttaa erilaisten pelien ja leikkien kautta. Esimerkiksi "etsi jotain keltaista, etsi jotain punaista". Mikä tahansa pieni leikki tai tehtävänanto lapselle auttaa häntä unohtamaan kameran ja rentoutumaan kuvaushetkessä.

  • Ammattilaiskamera on usein kiehtova ja se voi helposti säikäyttää ensimmäisen otoksen kohdalla. Siksi lapsille on hyvä kertoa ja näyttää miten kamera toimii ja minkälaista ääntä se pitää. Jos kuvaat lapsia kotona, voit antaa lapsen toimia valokuvaajana ja painaa kuvanottonappia, jolloin lapsi ymmärtää mitä kameralla tehdään.

  • Jos huulet eivät tahdo kääntyä hymyyn, voi lapselle tuttu aikuinen naurattaa lasta esimerkiksi kutittelemalla häntä hieman. Varsinkin perhekuvauksissa saadaan ihania, luonnollisia hymyjä vanhempien kutitellessa lapsia, tai sisarusten toisiaan.

  • Lapselle voidaan antaa kuvauksen ajaksi myös hänelle mieleistä tekemistä kuten maalaamista, tanssimista tai leikkimistä. Näin saadaan aikaan luonnollisia ilmeitä ja eleitä lapsesta hänen suosikkipuuhan äärellä. Lapsi myös unohtaa valokuvaajan olemassa olon nopeasti, kun on jotain mukavaa tekemistä. Mitä hauskempaa lapsella on, sen helpompaa kuvaushetki on jokaiselle osapuolelle.

  • Anna lapselle lupa olla huomion keskipiste. Useimmiten lapset rakastavat esiintymistä ja sitä, että saavat paljon huomiota. Valokuvaus on täydellinen hetki antaa lapsen esittää temppunsa ja taitonsa. Näin kameralle saadaan aitoja tunteita ja kuvia, jotka aidosti kertovat lapsesta.

  • Lasta täytyy muistaa kehua. Onnistumisen tunne antaa lapselle mielihyvää ja auttaa lasta rentoutumaan. Minulla on tapana antaa lapselle myös pieni herkkupalkinto kuvaushetken jälkeen.

  • Valokuvauksen aikana on tärkeää, että vanhemmat pysyvät rauhallisina. Valokuvaajat tietävät, että lapset ovat lapsia, eikä vanhempien tarvitse murehtia lapsiensa käytöksestä valokuvaushetken aikana. Lasten valokuvaus voi joskus olla vanhemmille stressaavaa ja lapsen ei toivottu käytös voi helposti suututtaa. On kuitenkin otettava huomioon, että lapset saavat vanhemmistaan tukea ja turvaa valokuvauksen aikana, joten suuttuminen lapselle voi äkkiä riistäytyä käsistä pilaten kuvaushetken. Jos pidämme valokuvaushetken kevyenä ja leikkisänä, saamme taatusti upeita kuvia riippumatta siitä, mitä lapsi touhuaakaan.

Täydellisyyteen pyrkiminen ei yleensä johda lapsia valokuvatessa mihinkään. Parhaita valokuvia lapsista saadaan, kun lapsi saa olla oma itsensä. Silloin lapsella on hauskempaa ja vanhemmilla vähemmän stressiä. Kaikki voittavat! Kuvauksissa tärkeintä on edetä lapsi edellä ja seurata sekä kuunnella lapsen toiveita. Painottaen edelleen sitä aitoutta ja luonnollisia hymyjä, jotka johtavat aina onnistuneisiin ja kauniisiin kuviin. Kuvaan mielelläni eri ikäisiä lapsia studiollani Helsingin Kalliossa tai miljöössä pääkaupunkiseudulla. Minulla on runsaasti kokemusta lasten kanssa työskentelystä ja tulen loistavasti juttuun heidän kanssaan.