Miten pukeutua perhekuvaukseen?

25.07.2023

Perhekuvauksen asujen päättäminen ja valitseminen voi olla yhtä vaikeaa, kuin oikean valokuvaajan löytäminen. Perhevalokuvat ovat sellaisia, joita kehystetään usein kodin seinille ja joiden äärelle pysähdytään yhä uudestaan ja uudestaan vuosien ajan. Asujen valitseminen voi siis tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta, mutta sen ei kuitenkaan tarvitse olla niin. Tässä postauksessa annan vinkkejä siihen, miten koota asuja, jotka saavat kaikki näyttämään hyvältä yhdessä ja myös tuntemaan olonsa hyväksi, mukavaksi ja itsevarmaksi.

Asukokonaisuuksissa kannattaa miettiä vaatteiden yhteensopivuutta. Tarkoitus ei ole pukeutua identtisiin vaatteisiin, ellei kyseessä ole esimerkiksi teemapukeutuminen ja valokuvaukselle ole jokin yhteinen teema. Tässä yhteensopivuudella tarkoitan värejä ja tyyliä.

Yleensä toimivia värejä ovat maanläheiset, neutraalit ja vaaleat sävyt. Esimerkiksi beige, khaki, ihana vaaleansininen, vaaleanpunainen tai vaikkapa vaalean harmaaa. Kuvien pääosassa olette kuitenkin te, eivätkä teidän asunne, joten räikeät kuosit, tekstit ja kirkkaat värit voivat helposti pompata kuvissa liikaa esille, eivätkä välttämättä toimi ajattomasti. Värien lisäksi myös kankaiden erilaisilla tekstuureilla voidaan luoda kauniita yksityiskohtia valokuviin. Voit siis mahdollisuuksien mukaan valita esimerkiksi ihanan rouheaa pellavaa, pörröisen pehmeää villaa tai kiiltävän sileää silkkiä.

Asujen tyyli on myös hyvä miettiä yhteen, jotta kokonaisuudesta tulee mahdollisimman yhtenäinen, rauhallinen ja tyylikäs.

Esimerkiksi perheen isälle toimivimmat vaatteet voisivat olla vaikkapa vaalea t-paita, poolopaita, farkut tai chinot. Myös siisti murretun värinen kauluspaita toimii yhtä hyvin, riippuen omasta tyylistä ja mieltymyksistä. Kesällä ja keväällä äidillä ja tyttärellä toimii ihanasti hempeän värinen kukkakuosinen mekko, hame tai paita. Mahdollisesti vielä niin, että vaatteen pohjan tai kukkien väri toistuu toisen perheenjäsenen yksivärisessä asussa, jolloin perheen asusta tulee helposti yhteneväinen.

Kuvissa toimii kauniisti laskeutuvat, hyvin istuvat ja ilmavat asut. Rennot, pitkät helmat tai löysemmät hihat, jotka hieman heiluvat tuulessa. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että näytätte omasta mielestänne itseltänne ja päällänne on sellaista, mikä tuntuu omalta. Yhtä tärkeää on myös se, että kuvaushetkellä olo on itsevarma ja mukava, koska se näkyy myös kasvoilla ja helpottaa rentoutumista ja heittäytymistä kuvaustilanteeseen. Jos vaatteissa on epämukava tai epävarma olo, se saattaa helposti heijastua kuvien lopputulokseen. Jos esimerkiksi äidille ei hameet ja mekot tunnu luontevalta, voit yhtä hyvin pukea mukavat farkut ja vaikkapa ilmavan, ihanasti laskeutuvan paidan, tai jos kaipaat rennompaa tyyliä myös t-paidan. Talvisin tai muuten kylminä kausina, voidaan valita koko perheelle esimerkiksi ihanat pehmeät neuleet.

Lapsien vaatteet kannattaa valita myös miettimällä hieman omien vaatteiden värejä. Erilaisia värejä saa ja kannattaakin perheenjäsenillä olla, mutta yhteneväisyyden kannalta, kannattaa väreissä olla jotain yhteistä. Esimerkkinä juurikin se, että napataan toisen perheenjäsenen vaatteesta väriä toisellekin. Myös lapsilla toimii hyvin vaaleat ja luonnonläheiset sävyt. Esimerkiksi lämpimät ruskeat ja hiekan sävyt antavat kaunista, hieman boheemia tyyliä. Myös rauhallinen metsänvihreä ja farkunsininen ovat ajattomia värejä, jotka toimivat kuvissa loistavasti.

Ajattomat valokuvat syntyvät pitkälle yksinkertaisuudesta ja juuri siksi asuvalinnoista ei turhaan kannata stressata. Kuvissa olette te, pääroolissa teidän perheenne, toisiinne keskittyen. Vaikka asuilla onkin merkitystä kuvien tyyliin ja tunnelmaan, on kuitenkin tärkeintä, että kuvaushetki on teille hauska kokemus ja olonne on kotoisa.

Minulta saa aina kysyä apua, mikäli jokin asuvalinnoissa mietityttää tai tuottaa liikaa päänvaivaa. Voidaan esimerkiksi yhdessä suunnitella juuri teidän perheenne näköinen asukokonaisuus. Ja jos omista vaatekaapeistanne ei tunnu löytyvän hyviä tai yhteneväistä asukokonaisuuksia, niin kannattaa tutustua studioltani löytyviin lainavaatteisiin.