en-Yrittäjän brändikuvat - mihin niitä tarvitaan?

27/04/2022

Nykyään yritykset, yrittäjät ja asiantuntijat ovat yhä useammissa kanavissa esillä niin sosiaalisessa mediassa kuin nettisivuillakin. Tämän lisäksi digitaalisia ja perinteisempiä printtimainoksiakin käytetään paljon ja kaikkiin näihin tarvitaan laadukasta kuvamateriaalia, joka vie haluttua viestiä ja antaa halutun mielikuvan yrityksestä ja yrittäjästä sen takana. Kun sinulla on laaja, oma kuvapankki käytössäsi, löydät aina sopivan kuvan nopeasti silloin, kun sitä tarvitset!

Riittävätkö vain hienot kuvat?

Monesti ajatellaan, että riittää, kun kuvat ovat laadukkaita ja hienoja. Mutta vievätkö ne haluamaasi viestiä eteenpäin ja kertooko ne yrityksestäsi tai sinusta jotakin? Mitä voit viestiä näillä kuvilla ja mitä voit kertoa niiden avulla toiminnastasi markkinoinnissasi? Onko kuvia tarpeeksi ja ovatko ne mahdollisimman monipuolisia, mutta kuitenkin yhtenäisiä, jotta niistä tunnistaa yrityksesi?

Jotta saat siis täyden hyödyn irti uusista upeista kuvistasi, ei riitä, että kuvat ovat pelkästään hienoja, valokuvaajan ottamia.

Jos olet esimerkiksi kiinteistönvälittäjä, tarvitset toki tyylikkään profiilikuvan, jota voit käyttää käyntikorteissasi, nettisivuillasi ja somekanavissasi, mutta lisäksi tarvitset kuvia, joilla voit viesti lisää itsestäsi ja toiminnastasi. Tällaisia kuvia voi olla esimerkiksi kuvat, joissa olet puhelimessa, näppäilemässä viestiä tai naputtelemassa konettasi. Näillä voit viestiä, "ota yhteyttä! Minut saat helposti kiinni joko puhelimitse tai meilitse!". Tai kuva, jossa tuuletat iloisesti koneen äärellä "Jes, tarjous hyväksytty!".

Lisäksi kuvat sinusta alueella, jossa toimit ovat mainioita! Tällaisia voi olla esimerkiksi kuva, jossa kävelet kadulla, kahvikuppi kädessä ja taustalla näkyy katu, kahviloita ja ravintoloita. Tällä voit kertoa esimerkiksi, että "Töölö on pullollaan ihania kahviloita! Nyt alueella myynnissä ihana kaksio!". Tai sinusta nojailemassa leikkipuiston aitaan, kertoen, että "Espoonlahdesta löytyy paljon kivoja leikkipuistoja! Nyt juuri avattu myyntiin upea perheasunto tällä alueella!" Kuva kiinnittää heti ihmisten huomion paremmin, kun sinä olet siinä ja lisäksi saat tuotua esille itseäsi alueen asiantuntijana houkutellen lisää uusia asiakkaita! Kun kasvosi tulevat ihmisille tutuksi, madaltaa se myös kynnystä ottaa sinuun yhteyttä!


Pitääkö minun itse osata kertoa, millaisia kuvia haluan?

Yrityskuvauspalaverissa käymme läpi aina toiveitasi ja sitä, mitä haluat viestiä kuvillasi. Toisaalta sinun ei tarvitse huolia, jos et ole ihan varma, mitä haluat, minä autan sinua! Oma taustani on vahvasti myynnin ja markkinoinnin puolella ja annan sinulle ideoita, millaisia kuvia meidän kannattaa kuvapankkiasi varten napata! Tätä varten hieman kyselen sinulta vahvuuksistasi, toimintatavoistasi sekä muista asioista, jotta kuvat oikeasti kuvastavat juuri sinua.

Kuvapankin kannattaa sisältää ainakin seuraavanlaisia kuvia:


Pelkistetty profiilikuva

Tämä on kuva, jota käytät esimerkiksi facebook-, linkedin- ja instagram-sivujesi profiilikuvana sekä muualla, missä tarvitaan selkeä kasvokuva sinusta. Tällainen kuva on sopiva myös mm. käyntikorttiisi, markkinointi-esitteisiin tai asiantuntija-sivuille esittelysi oheen. Jos olet esiintyjä tai puhuja, tämä on juuri se kuva, jonka voit aina lähettää, kun sinusta pyydetään kuvaa tapahtuman esitettä tai esittelysivua varten.

Profiilikuvia voi olla muutamia hieman erilaisia, mutta niiden tulisi kuitenkin olla yhteensopivia tyylillisesti, jolloin ne lisäävät tunnettuuttasi ja vahvistavasti henkilöbrändiäsi.


Lifestyle-henkilökuva

Tämä on rennompi kuva sinusta, johon voidaan ottaa mukaan työvälineitäsi tai hyödyntää laajemmin työskentely-ympäristöäsi. Tällainen kuva voi olla myös rennompi ja kertoa myös jotain sinusta tyyppinä, ei melkästään työminästäsi. Näitä kuvia voit käyttää esimerkiksi somessa, uutiskirjeissä ja markkinointimateriaaleissa, jossa on tarkoitus esitellä sinut tai antaa kasvot yrityksellesi ja toiminnallesi.Behind the scenes-kuvia

Mitä tapahtuu yrityksesi kulisseissa? Tämä kiinnostaa tietenkin aina asiakkaitasi ja behind the scenes-kuvat luovat lisää arvostusta toimintaasi kohtaan, kun asiakkaat näkevät, mitä kaikkea tapahtuu kulisseissa, jotta palvelusi tai tai tuotteesi lopputulos on juuri niin hyvä, kun se on. Jos valmistat tuotteita, tällaiset kuvat voivat olla tuotteiden valmistusprosessista, suunnittelusta sekä tilausten pakkailusta. Jos taas tuotat palvelua, on hyvä olla kuvia siitä, mitä kaikkea sen takana tapahtuu. Esimerkiksi, miten kouluttaudut itse, valmistelet tapaamista tai asiakaskäyntiä ja valmistat materiaaleja. Näitä kuvia käytät erityisesti somessa ja voit yhdistellä näitä kuvia esimerkiksi lyhyihin videopätkiin ja koostaa niistä instagram reelssejä tai tarinoita.


Fiiliskuvia

Nämä kuvat ovat juuri sitä, mitä otsikon nimikin kertoo. Fiiliskuvat ovat kuvia, joissa välittyy tunnelma sinusta ja tarjoamastasi palvelusta. Tällaisia voivat olla esimerkiksi juuri alussa mainitsemani kuvat kiinteistönvälittäjästä alueellaan tai sitten vaikkapa tilanne asiakaspalvelussa, palaverissa tai vaikkapa sinusta pitämässä etäkoulutusta. Myös nämä kuvat kertovat palvelustasi, yrityksesi toiminnasta ja voit käyttää niitä somessa, somemainoksissa sekä yrityksesi nettisivuilla ja blogikirjoituksissasi.


Tuotekuvat ja materiaalikuvat

Jos olet yrittäjä, jolla palveluiden sijaan on tuotteita, olivatpa ne sitten digitaalisia tai ihan konkreettisia tuotteita, tarvitset myös fiiliskuvia tuotteistasi sekä itsestäsi tuotteidesi kanssa. Kuvilla, joissa vain poseeraat tuotteiden kanssa, ei ole niin paljon käyttöä, kuin kuvilla, joissa oikeasti käytät tuotteita! Jos siis myyt kalentereita, kuvat voivat olla sellaisia, jossa täytät kalenteria, luet sitä tai se on mukanasi läppärin rinnalla, kun lähdet ulos. Jos taas myyt siivoustuotteita, näytä kuvilla, kuinka niitä käytetään ja mihin kaikkeen niitä voit hyödyntää. Jos tuotteesi on digitaalinen, voit tehdä saman! Jos tuotteesi on vaikkapa puhelimeen ladattava juoksu-sovellus, kuvat, jossa olet lenkillä käyttäen sovellusta, toimivat hyvin. Näitä käytät erityisesti somessa sekä markkinointimateriaaleissasi.


Kuvia tiloistasi

Myös kuvat toimitiloistasi ovat hyödyllisiä, mikäli sinulla on tila, jossa asiakkaasi vierailevat. Olipa se sitten kauneushoitola, vastaanotto tai kiinteistönvälitystoimisto, asiakkaasi haluavat etukäteen nähdä, minne ovat tulossa! Näiden kuvien avulla asiakkaan kynnys tulla tiloihisi madaltuu ja tila tulee jo etukäteen tutummaksi.


Yksityiskohta-kuvat

Omat detaljikuvat ovat aina parempia kuvituskuvia, kuin yleiset kuvapankkikuvat, sillä nämä ovat täysin sinun omiasi, eikä samat kuvat vilahtele muiden materiaaleissa tai nettisivuilla tai sosiaalisessa mediassa. Se, että nämä yksityiskohta-kuvat ovat juuri sinun, sinun tyyliisi otettuja, vahvistavat entisestään yhtenevää ilmettäsi, brändiäsi sekä auttavat sinua luomaan erottuvaa, tunnistettavaa ilmettä. Tällaiset kuvat voivat olla esimerkiksi käsistäsi ojentamassa käyntikorttiasi asiakkaalle, kahvikupista ja tietokoneesta pöydälläsi, jossa erottuu nettisivusi auki koneella tai vaikkapa yksityiskohdasta valmistamassasi tuotteessa.


Hyvin suunnitellulla ja laajalla kuvapankilla pärjäät pitkälle, kuvat ovat yhtenäisiä ja niitä on moneen tarpeeseen. Voit täydentää kuvapankkiasi aina tietyin väliajoin, mutta osa kuvista kulkee mukanasi pitkäänkin vaikka tuotteet tai oma hiustyylisi vaihtuisikin. Detaljit usein pysyvät samoina. 

<3: Pinja