en-Miten valmistautua raskauskuvaukseen?

21/12/2022

Raskauskuvaus on parhaimmillaan ihana kokemus odottavalle äidille ja samalla se taltioi muistoksi tärkeitä hetkiä ennen pienokaisen syntymää ja uutta elämänvaihetta! Lahjakortti raskauskuvaukseen onkin ihana lahjaidea vaikka babyshower-juhliin odottavalle äidille. Mutta missä vaiheessa raskautta kuvaus kannattaa varata ja miten siihen voi valmistautua?

Raskauskuvia voi periaatteessa ottaa missä tahansa raskauden vaiheessa, mutta mikäli haluat raskausvatsan erottuvan kuvissa ja varmistaa sen, että sinulla on itselläsi vielä mukava olla, suosittelen varaamaan kuvauksen raskausviikoille 30-36. Kaksosraskauksissa kuvaukseen kannattaa tulla jo muutamaa viikkoa aiemmin. Useimmilla naisilla raskausvatsa on tässä vaiheessa jo hyvin esillä, eikä olo ole vielä yhtä turvonnut ja epämukava kuin viimeisillä viikoilla.


Sopivaa kuvaajaa jonka kuvaustyyli on mieleinen, kannattaa lähteä kartoittamaan jo raskauden alkuvaiheessa, jotta varmistat sen, että saat ajan haluamallesi kuvaajalle haluamanasi ajankohtana. Inspiraatiota raskauskuviin voi hakea esimerkiksi Pinterestistä tai Instagramista. Jokaisella valokuvaajalla on hieman omanlainen tyyli kuvata ja käsitellä valokuvia. Myös kuvauslokaatiot ja mahdollisuudet siihen, voiko valokuvaaja kuvata esimerkiksi pelkkiä henkilökuvia vai myös perhettä odottavan äidin ympärillä eroavat eri kuvaajien välillä. Tutustu siis huolella valokuvaajan aiempiin töihin, jotta saat käsityksen siitä, minkälaisia valokuvia voit kuvaajalta odottaa.

Kun olet varaamassa raskauskuvausta, pohdi mielessäsi näitä asioita ja tutki miten eri valokuvaajat voivat toiveesi toteuttaa:


  • Missä haluat kuvasi ottaa? Haluatko ikuistaa itsesi studiossa, luonnon ääressä, kaupunkimaisemassa vai kenties kotonasi?

  • Keitä haluat kuviisi mukaan? Haluatko ikuistaa vain itsesi vai kenties ottaa tulevan vauvan sisarukset tai toisen vanhemman mukaan kuvaan?

  • Toivotko, että voit varata samalle valokuvaajalle myös vauvakuvauksen pienokaisen synnyttyä?

  • Minkälaisen tunnelman haluat kuviisi?


Näitä asioita pohtimalla ja kuvaajien aiempia töitä selaamalla löydät varmasti itsellesi sopivan valokuvaajan raskausajan kuvauksiin. Toisinaan myös useamman kuvaajan kuvattavana käyminen voi olla hyvä idea jos toivot useampia eri tyylisiä kuvia raskausajaltasi.


Miten pukeutua ja meikata raskauskuvaukseen?


Koska raskauskuvia katsellaan usein myös vuosien päästä, suosittelen pukeutumaan raskauskuvauksiin ajattomiin ja neutraaleihin vaatteisiin, joita voit katsoa tyytyväisenä myös vuosikymmenten kuluttua. Vaaleat sävyt vaatteissa toimivat raskauskuvissa usein hyvin. Valkoinen tuo vauvamahan kauniisti esiin ja näyttää kuvissa puhtaalta ja raikkaalta. Koska raskauskuvissa huomio halutaan pitää raskaudessa ja kasvavassa vatsassa, suosittelen välttämään liian vahvoja printtejä vaatteissa, sekä myös liian vahvaa meikkiä kasvoilla. Tärkeintä kuitenkin on, että koet olosi mukavaksi ja kauniiksi valitsemassasi asussa ja se, että niin meikki ja kampaus, kuin myös vaatteet sopivat tyylillisesti hyvin yhteen.


Kauniita mekkoja ja asuja raskauskuviin löytyy mm. Zalandosta ja Etsystä. Jos et halua ostaa mekkoa itsellesi kuvauksia varten, voit myös lainata mekon. Studiollani Helsingissä on monia kauniita mekkoja ja asusteita, joita voit käyttää raskauskuvissasi. Halutessasi voit myös vaihtaa asua kesken kuvauksen, jotta saat kuvia useassa eri asussa. Mikäli haluat kuvata useamman eri asun, varaathan tarpeeksi pitkän kuvausajan.

Miten poseerata raskauskuvissa?


Tullessasi raskauskuvaukseen minulle, sinun ei tarvitse huolehtia poseerauksista tai siitä, miltä näytät kuvissa vaan ohjaan sinut oikeisiin asentoihin, joissa lopputulos näyttää luonnolliselta ja raskausvatsasi tulee kauniisti esiin. Jos kuitenkin kuvaat raskauskuvia itse, niin näillä muutamilla vinkeillä onnistut:


  • Pidä toinen käsi vauvamahan päällä kokoajan.

  • Pyöräytä olkapäät taakse, jotta näytät ryhdikkäältä.

  • Aseta paino takajalallesi, jolloin suoristut automaattisesti.


Kiva poseeraus raskausajan kuviin on esimerkiksi kääntää katse vatsaa kohti samalla kun pidät käsiä vatsalla. Voit asettua kuvaan hieman poikittain ja koukistaa toista jalkaa polvesta, jolloin siluetti tulee kauniisti esiin.


Nauti kuvauksesta


Tärkeintä kuvauksen onnistumisen kannalta on se, että voit olla rentoutunut ja kokea olosi mukavaksi. Tiedän hyvin, ettei jokaisen raskaus ole pelkkää hehkua ja myös epämukava olo kuuluu monen raskausaikaan. Minun kanssani voit kuitenkin olla oma itsesi ja pyrin tekemään olostasi mahdollisimman mukavan, jotta saat ikimuistoisesta ajasta itsellesi upeat kuvat. Ohjaan sinut kuvia varten sopiviin asentoihin, mutta voit koska tahansa keskeyttää kuvauksen, mikäli jokin asento ei tunnu sinusta mukavalta.


Raskausaika on monella tapaa erityinen ja merkityksellinen ajanjakso, joka kannattaa ikuistaa muistoksi itselle. Kuvaan raskauskuvia Helsingissä studiollani, sekä miljöössä pääkaupunkiseudulla. Studiolta löytyy monenlaista kuvausrekvisiittaa ja -taustaa, joita voimme hyödyntää raskauskuvissasi. Esimerkiksi kaunis kukkaseinä näyttää upealta raskauskuvien taustalla, mutta toiveidesi mukaan voimme hyödyntää myös vaaleaa tai tummaa taustaa kuvissa. Tutustu aiempiin töihini ja ota yhteyttä, niin suunnitellaan sinulle täydellinen kuvaushetki ennen vauvasi syntymää!